Niech A oraz B oznacza zbiór liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
wagus1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zmc
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Niech A oraz B oznacza zbiór liczb

Post autor: wagus1 »

Niech A=<2,7> oraz B oznacza zbiór liczb całkowitych x spełniających nierówność \(\displaystyle{ |x-m| \le 2}\) Zbadaj liczbę elementów zbioru \(\displaystyle{ A \cap B}\) w zależności od parametru m.
Proszę o pomoc, nie wiem jak sie do tego zabrać...
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Niech A oraz B oznacza zbiór liczb

Post autor: R33 »

Podbijam bo też mam z tym problem.
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 35 razy

Niech A oraz B oznacza zbiór liczb

Post autor: MadJack »

Rozpiszcie pierwsze \(\displaystyle{ \left| x-m\right| \le 2}\). Punkt m to punkt, od którego, wg interpretacji geometrycznej wartości bezwzględnej, mierzycie odległość x (na osi). Z tymi dwoma wskazówkami powinniście sobie już poradzić.
ODPOWIEDZ