Przestaw liczbę na kilka sposobów.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
lukasz93a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 sty 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 16 razy

Przestaw liczbę na kilka sposobów.

Post autor: lukasz93a »

Witam

Mam w treści zadania:
Przedstaw liczbę 100 na kilka sposobów jako sumę dwóch składników.
OK.Więc zapisałem \(\displaystyle{ 100=a+b}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b \in R+}\)
Musi być zbiór rzeczywistych dodatnich.

Kombinacji różnych a i b jest nieskończenie wiele. I to tyle ile wykombinowałem co do tego zadania.

Proszę o pomoc
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Przestaw liczbę na kilka sposobów.

Post autor: rodzyn7773 »

I dobrze wykombinowałeś. Po prostu zapisz z 5 przykładów i rób następne zadanie.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Przestaw liczbę na kilka sposobów.

Post autor: mat_61 »

Czy na pewno dobrze?
A dlaczego mogą być to tylko liczby rzeczywiste dodatnie? W treści zadania nie ma żadnych ograniczeń i mogą to być dowolne liczby, np. a=120; b=(-20) 120+(-20)=100
lukasz93a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 sty 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 16 razy

Przestaw liczbę na kilka sposobów.

Post autor: lukasz93a »

Dodatnie, ponieważ ujemnych nie mogę stosować do obliczania średnich.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Przestaw liczbę na kilka sposobów.

Post autor: mat_61 »

To w takim razie chyba nie napisałeś całej treści zadania (może rzeczywiście jest tam jakieś ograniczenie, np. te liczby określają wiek, albo ilość włosów na głowie ).
Rozumiem, że to właśnie z treści zadania wynika, że nie można stosować liczb ujemnych, bo generalnie nie ma takich przeciwwskazań.
lukasz93a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 sty 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 16 razy

Przestaw liczbę na kilka sposobów.

Post autor: lukasz93a »

Chociażby dlatego, że nie da się obliczyć średniej geometrycznej dla liczb ujemnych.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Przestaw liczbę na kilka sposobów.

Post autor: mat_61 »

A gdzie w treści zadania napisałeś coś o jakiejkolwiek średniej, a w szczególności o średniej geometrycznej?

Na przyszłość proponuję pisać dokładnie całą treść zadania, bo przy niepełnej treści lub napisaniu wyrwanego z kontekstu fragmentu zadanie traci swój pierwotny sens.
lukasz93a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 sty 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 16 razy

Przestaw liczbę na kilka sposobów.

Post autor: lukasz93a »

Napisałem, że musi być zbiór liczb dodatnich. To powinno wystarczyć.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Przestaw liczbę na kilka sposobów.

Post autor: mat_61 »

Nie bardzo.
Ten warunek napisałeś w odpowiedzi, a nie jako treść zadania i dlatego nie wiadomo skąd on się tam wziął.

Wg tego co napisałeś treść zadania wygląda tak:
Przedstaw liczbę 100 na kilka sposobów jako sumę dwóch składników.
I nic tam więcej nie ma. Natomiast w Twojej odpowiedzi wykorzystujesz informację z treści zadania której nie podałeś na forum.
lukasz93a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 sty 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 16 razy

Przestaw liczbę na kilka sposobów.

Post autor: lukasz93a »

No i co z tego, że nie napisałem w treści zadania.
Napisałem pełnym zdaniem, że muszą być rzeczywiste dodatnie, a skoro tak napisałem to widocznie miałem powód.

Nie mniej jednak nie chce już się wykłucać o to. Przepraszam, że nie dostarczyłem więcej informacji do zadania pisząc jego treść...
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Przestaw liczbę na kilka sposobów.

Post autor: M Ciesielski »

Dalej masz problem z zadaniem? No nie wierzę:

\(\displaystyle{ 100 = 1 + 99 \\ 100 = 2 + 98 \\ 100 = 3 + 97 \\ 100 = 4 + 96 \\ 100 = 5 + 95}\)

Powinno wystarczyć.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Przestaw liczbę na kilka sposobów.

Post autor: smigol »

baQs pisze:Dalej masz problem z zadaniem? No nie wierzę:

\(\displaystyle{ 100 = 1 + 99 \\ 100 = 2 + 98 \\ 100 = 3 + 97 \\ 100 = 4 + 96 \\ 100 = 5 + 95}\)

Powinno wystarczyć.
Może przeczytaj posty, a później odpowiadaj.
ODPOWIEDZ