Nierówność z iloczynem ułamków

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
tsotsi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 15 lut 2010, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Nierówność z iloczynem ułamków

Post autor: tsotsi »

Wykazać, że spełniona jest nierówność: \(\displaystyle{ \frac{1}{15}< \frac{1}{2}\cdot \frac{3}{4}\cdot \frac{5}{6}\cdot...\cdot \frac{99}{100}< \frac{1}{10}}\)

I zabrałem się za to tak:
Przyjmuję sobie: \(\displaystyle{ y= \frac{2}{3}\cdot \frac{4}{5}\cdot \frac{6}{7}\cdot...\cdot \frac{100}{101}}\)
oraz \(\displaystyle{ x=\frac{1}{2}\cdot \frac{3}{4}\cdot \frac{5}{6}\cdot...\cdot \frac{99}{100}}\)
Przez porównanie odpowiednich czynników iloczynów \(\displaystyle{ \frac{2}{3}> \frac{1}{2}}\) itd... widzimy, że \(\displaystyle{ y>x}\).
Zatem mamy: \(\displaystyle{ x ^{2} < x\cdot y \Rightarrow x^{2} < \frac{1}{101} \Rightarrow x< \frac{1}{10}}\)

Nie wiem jednak jak zrobić drugą część zadania tzn: wykazać, że: \(\displaystyle{ \frac{1}{15}< \frac{1}{2}\cdot \frac{3}{4}\cdot \frac{5}{6}\cdot...\cdot \frac{99}{100}}\)

Ma ktoś jakis pomysł?
ODPOWIEDZ