Duża potęga dwójki

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
matemix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 10 cze 2008, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Duża potęga dwójki

Post autor: matemix »

Czy istnieje liczba \(\displaystyle{ 2^n}\) którą można zapisać tak:

\(\displaystyle{ \frac {3^{2^{p} \cdot (p+2)} \cdot (3^{2^{p}}-1)-2^{p+2}} {3^{2^{p}}-2}}\)

n oraz p są liczbami naturalnymi.
ODPOWIEDZ