Zadanie z gwiazdką z gimnazjum. Przyznam, że mnie to wciągnęło:
Jest sobie ryba. Jej głowa ma długość 9 cali, jej ogon ma długość głowy i połowę długości tułowia. Długość tułowia to długość ogona i głowy razem. Ile cali ma ryba?
Zagadka gimnazjalna z równaniem.
Zagadka gimnazjalna z równaniem.
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2010, o 19:44 przez lukas91, łącznie zmieniany 1 raz.
Zagadka gimnazjalna z równaniem.
g-głowa
o-ogon
t-tułów
g=9 cali
o=9+\(\displaystyle{ \frac{1}{2} t}\)
t=o+9
t:
t=9+\(\displaystyle{ \frac{1}{2} t}\)+9 |*2
2t=18+t+18|-t
t=36
o:
o=9+\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*27
o=9+\(\displaystyle{ \frac{27}{2}}\)
o=22\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
RYBA:
r=o+g+t
r=22\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)+9+36=67\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Ryba ma 67\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) cala
Jeśli nie mam racji, pokażcie jak rozwiązać to zadania, bo jest ciekawe.
_____________________________________
Poprawione
o-ogon
t-tułów
g=9 cali
o=9+\(\displaystyle{ \frac{1}{2} t}\)
t=o+9
t:
t=9+\(\displaystyle{ \frac{1}{2} t}\)+9 |*2
2t=18+t+18|-t
t=36
o:
o=9+\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*27
o=9+\(\displaystyle{ \frac{27}{2}}\)
o=22\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
RYBA:
r=o+g+t
r=22\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)+9+36=67\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Ryba ma 67\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) cala
Jeśli nie mam racji, pokażcie jak rozwiązać to zadania, bo jest ciekawe.
_____________________________________
Poprawione
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2010, o 18:05 przez scheer, łącznie zmieniany 2 razy.