Równanie do rozwiązania

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
melouber
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: melouber »

Mam dla was równanie, z którego trzeba wyciągnąć n.

\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2}+1 }+ \frac{1}{ \sqrt{3}+\sqrt{2} }+ \frac{1}{ \sqrt{4}+\sqrt{3} }+...+ \frac{1}{ \sqrt{n+1}+\sqrt{n}}=10}\)

Nie wiem jak do tego podejść.
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2010, o 20:32 przez melouber, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: smigol »

Nie widzę tu równania. W każdym razie usuń nierówności z mianowników.
melouber
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: melouber »

Już poprawiłem, jest wynik równania.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: smigol »

smigol pisze:usuń niewymierności* z mianowników.
W poprzednim poście źle napisałem.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: tometomek91 »

niewymierność z mianowników
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: smigol »

racja ;d
melouber
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: melouber »

\(\displaystyle{ n=121}\), bo po wyłączeniu niewymierności wyszło, że \(\displaystyle{ -1+ \sqrt{n}=10}\), a to już łatwo rozwiązać.
ODPOWIEDZ