Równanie diofantyczne z kwadratem

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
matemix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 10 cze 2008, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie diofantyczne z kwadratem

Post autor: matemix »

Jakie liczby \(\displaystyle{ x}\) mniejsze lub równe \(\displaystyle{ n^{2}}\) spełniają poniższe równanie dla danego \(\displaystyle{ n}\), gdy wszystkie zmienne są naturalne:

a) gdy \(\displaystyle{ n=2^{p}}\)
b) gdy n jest dowolne

\(\displaystyle{ x^{2}-k \cdot n + k-1=0}\)


Na pewno równanie jest spełnione dla dowolnego \(\displaystyle{ n}\) gdy \(\displaystyle{ x=n^{2}}\), a także gdy \(\displaystyle{ x=(n-2)^{2}}\) oraz jeżeli \(\displaystyle{ n}\) ma pierwiastek całkowity to dla \(\displaystyle{ x=n^{0,5}}\) ale są też inne przypadki. Jakie?
ODPOWIEDZ