Witam
Mam problem z następująca nierównością. Zakładamy, że \(\displaystyle{ a, b, p >0}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^{p} \le 2^{p}(a^{p}+b^{p})}\)
Proszę o wskazówki jak udowodnić powyższą nierówność.
Nierówność dla liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Nierówność dla liczb
źle napisałem
Ostatnio zmieniony 29 mar 2010, o 16:01 przez tometomek91, łącznie zmieniany 1 raz.
Nierówność dla liczb
Powinno to wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \boxed{(a+b)^p \le 2^{p-1} \left( a^p+b^p \right)}}\)
i jest to nierówność o średnich potęgowych.
\(\displaystyle{ \boxed{(a+b)^p \le 2^{p-1} \left( a^p+b^p \right)}}\)
i jest to nierówność o średnich potęgowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Nierówność dla liczb
frej, przeczytaj jeszcze raz dokładnie treść zadania. A nierówność jest raczej prosta, wystarczy zdać sobie sprawę z faktu, że:
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} \le max(a,b) \le a+b}\).
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} \le max(a,b) \le a+b}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy