Liczby pierwsze 3 kolejne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kiper100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 15 lut 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy

Liczby pierwsze 3 kolejne

Post autor: kiper100 »

Dla jakich liczb pierwszych \(\displaystyle{ p}\) liczby \(\displaystyle{ p+2}\) i \(\displaystyle{ p+4}\) są pierwsze?
Proszę o pomoc nie mam pojęcia jak to zrobić z góry dziękuję...
Ostatnio zmieniony 28 mar 2010, o 23:01 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Liczby pierwsze 3 kolejne

Post autor: Mruczek »

Rozpatrz trzy przypadki:
\(\displaystyle{ p=2}\)
\(\displaystyle{ p=3}\)
\(\displaystyle{ p>3}\) .
kiper100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 15 lut 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy

Liczby pierwsze 3 kolejne

Post autor: kiper100 »

Ta zależność występuję tylko dla \(\displaystyle{ p=3}\). Tak??
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Liczby pierwsze 3 kolejne

Post autor: Nakahed90 »

Tak.
kiper100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 15 lut 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy

Liczby pierwsze 3 kolejne

Post autor: kiper100 »

A jeszcze jedno pytanie jeśli mogę.
Dlaczego się rozpatruję tylko te 3 przypadki. I dlaczego ich jest 3??
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Liczby pierwsze 3 kolejne

Post autor: xanowron »

W takich zadaniach zazwyczaj bierze się pod uwagę konkretne postacie liczb pierwszych, przypadek \(\displaystyle{ p=2}\) sprawdza się bardzo często, bo jest to szczególna liczba pierwsza - parzysta. Dalej trzeba po prostu "wpaść" na to o jakie liczby może chodzić w zadaniu, albo mieć po prostu obycie w tego typu problemach. Czasem wystarczy sprawdzić co dzieje się dla kilku początkowych liczb pierwszych i na tej podstawie wysnuć jakąś hipotezę, np. tutaj: dla \(\displaystyle{ p=2}\) - nie wychodzi, ok biorę \(\displaystyle{ p=3}\) - wyszło, \(\displaystyle{ p=5}\) nie wyszło, \(\displaystyle{ p=7}\) też nie, \(\displaystyle{ p=11}\) - znowu źle - czyli zauważamy, że dla liczb pierwszych większych od 3 to chyba nie działa i mamy zatem właśnie te 3 przypadki.
kiper100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 15 lut 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy

Liczby pierwsze 3 kolejne

Post autor: kiper100 »

Dzięki, już rozumiem
ODPOWIEDZ