Maksymalny Iloczyn
Maksymalny Iloczyn
Witam
Nie wiem czy włożyłem to zadanie do dobrego działu. Jeżeli nie to przepraszam
Zastanawiam się nad pewnym zadaniem:
Przedstaw liczbę 100 jako sumę liczb całkowitych dodatnich, których iloczyn jest największy.
Brakuje mi pomysłów jak dość do tego i w jaki sposób to udowodnić.
Dziękuję za posty
Nie wiem czy włożyłem to zadanie do dobrego działu. Jeżeli nie to przepraszam
Zastanawiam się nad pewnym zadaniem:
Przedstaw liczbę 100 jako sumę liczb całkowitych dodatnich, których iloczyn jest największy.
Brakuje mi pomysłów jak dość do tego i w jaki sposób to udowodnić.
Dziękuję za posty
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Maksymalny Iloczyn
Wskazówka.
Te liczby możesz zapisać jako x oraz (100-x)
Zapisz iloczyn tych liczb i znajdź maksimum otrzymanej funkcji kwadratowej.
Te liczby możesz zapisać jako x oraz (100-x)
Zapisz iloczyn tych liczb i znajdź maksimum otrzymanej funkcji kwadratowej.
Maksymalny Iloczyn
Właśnie w zadaniu nie pisze ile ma być tych liczb bo może być też np:
100 : 5 = 20 to mamy 5^20
100 : 5 = 20 to mamy 5^20
Ostatnio zmieniony 28 mar 2010, o 12:34 przez openmind, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Maksymalny Iloczyn
Wprawdzie 100:5=20 a nie 25 , ale faktycznie nie zwróciłem uwagi, że ilość liczb może być dowolna.
Maksymalny Iloczyn
32 trójki i czwórka
\(\displaystyle{ 32\cdot3+4=100}\)
\(\displaystyle{ 3^{32}\cdot4=7412080755407364}\)
kto da więcej?
\(\displaystyle{ 32\cdot3+4=100}\)
\(\displaystyle{ 3^{32}\cdot4=7412080755407364}\)
kto da więcej?
Maksymalny Iloczyn
Właśnie kombinowałem z takim rozwiązaniem sprawy, tylko kwestia polega na tym jak to udowodnić
Maksymalny Iloczyn
Odpowiedź:
x + y = 100
y = 100 - x
f(x) = x*y
f(x) = x*(100-x)
Obliczamy wierzchołek funkcji.
Z tego co pamiętam x wynosi 50 i y też.
x + y = 100
y = 100 - x
f(x) = x*y
f(x) = x*(100-x)
Obliczamy wierzchołek funkcji.
Z tego co pamiętam x wynosi 50 i y też.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Maksymalny Iloczyn
Przecież sam - w odpowiedzi na moją wskazówkę - napisałeś wcześniej, że w zadaniu nie jest napisane ile ma być tych liczb (co akurat jest prawdą). Co się w takim razie zmieniło, że teraz piszesz rozwiązanie właśnie dla dwóch liczb?openmind pisze:Właśnie w zadaniu nie pisze ile ma być tych liczb bo może być też np:
100 : 5 = 20 to mamy 5^20
Maksymalny Iloczyn
Postanowiłem zaryzykować i założyć domyślnie że są tylko dwie. Zadanie udało się zaliczyć bez problemu.mat_61 pisze:Przecież sam - w odpowiedzi na moją wskazówkę - napisałeś wcześniej, że w zadaniu nie jest napisane ile ma być tych liczb (co akurat jest prawdą). Co się w takim razie zmieniło, że teraz piszesz rozwiązanie właśnie dla dwóch liczb?openmind pisze:Właśnie w zadaniu nie pisze ile ma być tych liczb bo może być też np:
100 : 5 = 20 to mamy 5^20
-
- Użytkownik
- Posty: 284
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 36 razy
Maksymalny Iloczyn
Xitami, Twoja odpowiedź jest poprawna. Dowodzi się to w taki sposób, że jeżeli mamy w rozkładzie liczbę większą lub równą 4 to aby zwiększyć iloczyn lepiej nam ją rozłożyć na liczby x,y bo wtedy \(\displaystyle{ xy \ge x+y}\). Najlepiej więc dać same trójki a potem dopełnić 2 albo 4