Liczby a i b przy dzieleniu przez 5 dają tę samą resztę równą 3. Uzasadnij,że różnica kwadratów liczb a i b jest podzielna przez 5.
?:)
Uzasadnij, że różnica kwadratów a i b jest podzielna przez 5
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Uzasadnij, że różnica kwadratów a i b jest podzielna przez 5
Liczby a i b przy dzieleniu przez 5 dają tę samą resztę równą 3:
\(\displaystyle{ a=5k+3\\
b=5l+3}\)
Różnica kwadratów liczb a i b jest podzielna przez 5:
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(5k+3)^{2}-(5l+3)^{2}=25k^{2}+30k+9-25l^{2}-30l-9=5(5k^{2}+6k-5l^{2}-6l)}\)
c.n.d
\(\displaystyle{ a=5k+3\\
b=5l+3}\)
Różnica kwadratów liczb a i b jest podzielna przez 5:
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(5k+3)^{2}-(5l+3)^{2}=25k^{2}+30k+9-25l^{2}-30l-9=5(5k^{2}+6k-5l^{2}-6l)}\)
c.n.d
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Uzasadnij, że różnica kwadratów a i b jest podzielna przez 5
Można też skorzystać ze wzoru na różnicę kwadratów:
Jeżeli liczby a i b przy dzieleniu przez 5 dają resztę 3 to można je zapisać jako:
\(\displaystyle{ a=5n_1+3 \\ b=5n_2+3}\)
\(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)=[5n_1+3-(5n_2+3)] *(5n_1+3 +5n_2+3)=5(n_1-n_2)*(5n_1+3 +5n_2+3)}\)
Jeżeli liczby a i b przy dzieleniu przez 5 dają resztę 3 to można je zapisać jako:
\(\displaystyle{ a=5n_1+3 \\ b=5n_2+3}\)
\(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)=[5n_1+3-(5n_2+3)] *(5n_1+3 +5n_2+3)=5(n_1-n_2)*(5n_1+3 +5n_2+3)}\)