znajdź wszystkie pary liczb całkowitych spełniających równanie:
xy+5x+2y+3=0
Poprawiłem temat. Lorek
Równanie diofantyczne
Równanie diofantyczne
Ostatnio zmieniony 27 paź 2007, o 20:46 przez sziomal, łącznie zmieniany 3 razy.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Równanie diofantyczne
Najlepiej widać jak się narysuje zbiór. Podaję przepis
\(\displaystyle{ a_{11}x^2+ 2a_{12}xy + 2a_{13}x +a_{22}y^2+2a_{23}y+a_{33}=0}\)
a21=a12, a32=a23, a31=a13
duże delta= wyznacznik3x3
male delta = wyznacznik 2x2 { a11, a12,a21,a22} dla tych liczb
teraz opcje:
a) duże delta rózne od zera
- małe delta >0 : jeżeli a11*duże delta0 - to zbiór pusty
- małe delta =0 : parabola
-małe delta0 : punkt
- małe delta =0 :proste równoległe lub zbiór pusty
-małe delta
\(\displaystyle{ a_{11}x^2+ 2a_{12}xy + 2a_{13}x +a_{22}y^2+2a_{23}y+a_{33}=0}\)
a21=a12, a32=a23, a31=a13
duże delta= wyznacznik3x3
male delta = wyznacznik 2x2 { a11, a12,a21,a22} dla tych liczb
teraz opcje:
a) duże delta rózne od zera
- małe delta >0 : jeżeli a11*duże delta0 - to zbiór pusty
- małe delta =0 : parabola
-małe delta0 : punkt
- małe delta =0 :proste równoległe lub zbiór pusty
-małe delta