Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych, które spełniaj równanie
xy+x+2y=2
Podpowiedzcie mi proszę:)
Pozdrawiam
wyznaczanie liczb spełniających równanie
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
wyznaczanie liczb spełniających równanie
\(\displaystyle{ xy+2y=2-x \\ y(x+2)=-(x-2) \\ y=\frac{-(x-2)}{x+2}=\frac{-(x+2)+4}{x+2}=-1+\frac{4}{x+2}}\)
Zauważ, że rzeczywiście mogliśmy podzielić przez (x+2) oraz zastanów się kiedy liczba \(\displaystyle{ \frac{4}{x+2}}\) jest całkowita.
Zauważ, że rzeczywiście mogliśmy podzielić przez (x+2) oraz zastanów się kiedy liczba \(\displaystyle{ \frac{4}{x+2}}\) jest całkowita.