Pole powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 12 razy
Pole powierzchni
Średni promień Ziemi ma długość 6400 km. Oblicz pole powierzchni Ziemi. wynik podaj z dokładnością do dziesiątek milionów \(\displaystyle{ km^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 01:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 1 raz
Pole powierzchni
Pole powierzchni kuli:
\(\displaystyle{ S= 4 \pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ r \approx 6,4*10^{3} ;\ \pi \approx 3,14}\)
\(\displaystyle{ S= 4*3,14*(6,4*10^{3})^{2}}\)
\(\displaystyle{ S=12,56*40,96*10^{6}}\)
\(\displaystyle{ S=514,4576*10^{6}=514457600 \approx 510\ mln \km^{2}}\)
\(\displaystyle{ S= 4 \pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ r \approx 6,4*10^{3} ;\ \pi \approx 3,14}\)
\(\displaystyle{ S= 4*3,14*(6,4*10^{3})^{2}}\)
\(\displaystyle{ S=12,56*40,96*10^{6}}\)
\(\displaystyle{ S=514,4576*10^{6}=514457600 \approx 510\ mln \km^{2}}\)