próbuję obliczać NWD dla liczb np 2005 i 652 i wychodzi 1 wg algorytmu euklidesa.
Ale korzystając z tego samego algorytmu dla liczb np 6 i 12 nie wychodzi mi. a powinien być 6 ? gdzie znaleźć jakąś podpowiedź ?
Edited by Rogal: temacik poprawiłem, zapoznaj się z linkiem na ten temat w moim podpisie.
Kłopot z algorytmem Euklidesa
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Kłopot z algorytmem Euklidesa
Eeekhm, jeśli zastosujemy algorytm Euklidesa dla liczb 12 i 6 to mamy:
12 : 6 = 2 r 0, więc NWD = 6
Jeśli weźmiemy 14 i 8 to będziemy mieć:
14 : 8 = 1 r 6
8 : 6 = 1 r 2
6 : 2 = 3 r 0, więc NWD = 2
Nie widzę jakichś problemów w jego stosowaniu.
12 : 6 = 2 r 0, więc NWD = 6
Jeśli weźmiemy 14 i 8 to będziemy mieć:
14 : 8 = 1 r 6
8 : 6 = 1 r 2
6 : 2 = 3 r 0, więc NWD = 2
Nie widzę jakichś problemów w jego stosowaniu.
- suriel_k
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 gru 2005, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 1 raz
Kłopot z algorytmem Euklidesa
sushi, no to lecimy dalej a czy możesz mi pomóc jeszcze w jednym ? każda liczba całkowita rozkłada się na iloczyn liczb pierwszych w pierwszej potędze. skąd wiadomo ile tych liczb do iloczynu ?i jak je znaleźć ? może na gg będzie łatwiej 2618722 ?
[ Dodano: 4 Październik 2006, 21:15 ]
no dobra dotarłem do tego trzeba zrobić rozkład kanoniczny i wtedy wyjdzie ile jest tych składników w pierwszej potędze. Ale czy ktoś zna strony z teorią ?
[ Dodano: 4 Październik 2006, 21:34 ]
Rogal, a czy możesz mi podać gdzie szukać teorii ? jestem z tych co to nie umieją liczyć ale muszę się nauczyć. i szukam pomocy
[ Dodano: 4 Październik 2006, 21:15 ]
no dobra dotarłem do tego trzeba zrobić rozkład kanoniczny i wtedy wyjdzie ile jest tych składników w pierwszej potędze. Ale czy ktoś zna strony z teorią ?
[ Dodano: 4 Październik 2006, 21:34 ]
Rogal, a czy możesz mi podać gdzie szukać teorii ? jestem z tych co to nie umieją liczyć ale muszę się nauczyć. i szukam pomocy
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Kłopot z algorytmem Euklidesa
Teorii? Do Euklidesa? Polecałbym Wikipedię, tam powinno być. Jak nie to wszystkowiedzące Google.pl ułatwi Ci uczenie się ; )