trzy zadania z liczbami pierwszymi
trzy zadania z liczbami pierwszymi
1.Korzystając z Małego Twierdzenia Fermata wykaż, że liczba \(\displaystyle{ 5^{12}-1}\) jest podzielna przez 182
2.Wyznacz wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ n}\) takie, że liczby \(\displaystyle{ 2^{n}-1, 2^{n}+1}\) są liczbami pierwszymi.
3.Wyznacz wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ n}\). dla których liczba \(\displaystyle{ 4n^{4}+1}\) jest liczbą pierwszą.
Prosiłbym o obliczenia albo tłumaczenie, a nie o sam wynik. Z góry dziękuję.
2.Wyznacz wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ n}\) takie, że liczby \(\displaystyle{ 2^{n}-1, 2^{n}+1}\) są liczbami pierwszymi.
3.Wyznacz wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ n}\). dla których liczba \(\displaystyle{ 4n^{4}+1}\) jest liczbą pierwszą.
Prosiłbym o obliczenia albo tłumaczenie, a nie o sam wynik. Z góry dziękuję.
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
trzy zadania z liczbami pierwszymi
Ad.3
\(\displaystyle{ p=4n^4+1=(2n^2+1)^2-4n^2=(2n^2-2n+1)(2n^2+2n+1)}\)
Skoro liczba \(\displaystyle{ p}\) ma być pierwsza to jej dzielnikami są liczby 1 i \(\displaystyle{ p}\), z tego wynika, że:
\(\displaystyle{ p=4n^4+1=(2n^2+1)^2-4n^2=(2n^2-2n+1)(2n^2+2n+1)}\)
Skoro liczba \(\displaystyle{ p}\) ma być pierwsza to jej dzielnikami są liczby 1 i \(\displaystyle{ p}\), z tego wynika, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2n^2-2n+1=1 \\ 2n^2+2n+1=p \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} n=1 \\ p=5 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
trzy zadania z liczbami pierwszymi
Ad 1.
Wskazówka: z małego tw. Fermata mamy \(\displaystyle{ 13| (5^{12}-1)}\) oraz \(\displaystyle{ 7 | (5^6-1)}\) (a \(\displaystyle{ 5^{12}-1= (5^6-1)(5^6+1)}\)).
Ad 2.
Wskazówka: spróbuj wykazać, że któraś z tych liczb musi być podzielna przez trzy (dla dowolnego \(\displaystyle{ n}\))
Q.
Wskazówka: z małego tw. Fermata mamy \(\displaystyle{ 13| (5^{12}-1)}\) oraz \(\displaystyle{ 7 | (5^6-1)}\) (a \(\displaystyle{ 5^{12}-1= (5^6-1)(5^6+1)}\)).
Ad 2.
Wskazówka: spróbuj wykazać, że któraś z tych liczb musi być podzielna przez trzy (dla dowolnego \(\displaystyle{ n}\))
Q.
trzy zadania z liczbami pierwszymi
Dalej nie rozumiem jak mam zapisać punkt drugi symbolicznie. Zauważam pewne powtarzające się schematy, ale nie wiem jak to wytłumaczyć. Prosiłbym o rozpisanie
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
trzy zadania z liczbami pierwszymi
Nie musisz mieć całego zadania zapisanego symbolami matematycznymi i wzorami, czasem wystarczy napisać kilka mądrych zdań i po sprawie.
trzy zadania z liczbami pierwszymi
ok ale nie wiem czy dobrze rozumiem to zadanie. Napisałem dwa posty wyżej że nie wiem jak to wytłumaczyć. Dlatego mogło być też tłumaczenie zamiast symboli.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
trzy zadania z liczbami pierwszymi
Można też tak: \(\displaystyle{ 2^n-1,2^n,2^n+1}\) to trzy kolejne liczby naturalne, zatem wśród nich jest jedna podzielna przez trzy.
Q.
Q.