liczby ujemne...
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 2 paź 2006, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
liczby ujemne...
czy jest ktos w stanie odpowiedziec na takie pytanie: dlaczego iloczyn liczb ujemnych jest zawsze dodatni?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
liczby ujemne...
Udowodnię że \(\displaystyle{ (-1)\cdot(-1)=1}\), reszty powinienieś się domyslić.
\(\displaystyle{ -1+1=0}\)(to jest chyba oczywiste mnożymy obustronnie przez -1)
\(\displaystyle{ (-1)\cdot (-1)+(-1)\cdot 1=0\cdot (-1)}\)
Iloczyn dowolnej liczby i 1 jest równy tej liczbie oraz iloczyn dowolnej liczby i 0 jest równy 0
\(\displaystyle{ (-1)\cdot(-1)-1=0\\\(-1)\cdot(-1)=1}\)
\(\displaystyle{ -1+1=0}\)(to jest chyba oczywiste mnożymy obustronnie przez -1)
\(\displaystyle{ (-1)\cdot (-1)+(-1)\cdot 1=0\cdot (-1)}\)
Iloczyn dowolnej liczby i 1 jest równy tej liczbie oraz iloczyn dowolnej liczby i 0 jest równy 0
\(\displaystyle{ (-1)\cdot(-1)-1=0\\\(-1)\cdot(-1)=1}\)
Ostatnio zmieniony 2 paź 2006, o 18:15 przez Lorek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
liczby ujemne...
Może wystarczy Ci takie wyjaśnienie:
Niech \(\displaystyle{ k,l \mathbb{R_{+}}}\). Wtedy iloczyn liczb \(\displaystyle{ -k, -l}\) wynosi \(\displaystyle{ (-k) (-l)=(-1) k (-1) l=(-1)^{2} k l=1 k l}\).
Niech \(\displaystyle{ k,l \mathbb{R_{+}}}\). Wtedy iloczyn liczb \(\displaystyle{ -k, -l}\) wynosi \(\displaystyle{ (-k) (-l)=(-1) k (-1) l=(-1)^{2} k l=1 k l}\).