Witam to mój pierwszy post więc jeśli jest w złym dziale to sorki.
Mój problem dotyczny podstaw informatyki a mianowicie tematiu związanego z algebrą bula
Mam udowodnić że lewa strona twierdzenia xy + x'z = (x+z)(y+z')
xy- iloczyn x n y
xy + x'z - suma xy u x'z
Możecie mieć inne oznaczenia dlatego podaje
Przekształcam do postaci (y+x')(x+z)(y+z) i nie wiem jakj zrobić z tego (x+z)(y+z')
Pomóżcie !!
Twierdzenie dowów
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Twierdzenie dowów
\(\displaystyle{ (x \cap y) \cup (x' \cap z) = (x \cup z) \cap (x \cup z')}\)- jeśli to tak ma być to coś chyba źle zapisałeś przykład bo nie wychodzi.
Narysowałem zbiory i zaznaczyłem odpowiednie części i sumy i ponumerowałem odpowiednie części tych zbiorów. Lewa strona daje 7,6,5,2 prawa daje 5,4,3,2, wiec to nie jest prawdą co napisałeś w przykładzie
Narysowałem zbiory i zaznaczyłem odpowiednie części i sumy i ponumerowałem odpowiednie części tych zbiorów. Lewa strona daje 7,6,5,2 prawa daje 5,4,3,2, wiec to nie jest prawdą co napisałeś w przykładzie
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 wrz 2006, o 11:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Węgierksa Górka
- Podziękował: 1 raz
Twierdzenie dowów
\(\displaystyle{ (x \cap y) \cup (x' \cap z) = (x \cup z) \cap (y \cup z')}\)-sushi pisze:\(\displaystyle{ (x \cap y) \cup (x' \cap z) = (x \cup z) \cap (x \cup z')}\)- jeśli to tak ma być to coś chyba źle zapisałeś przykład bo nie wychodzi.
Narysowałem zbiory i zaznaczyłem odpowiednie części i sumy i ponumerowałem odpowiednie części tych zbiorów. Lewa strona daje 7,6,5,2 prawa daje 5,4,3,2, wiec to nie jest prawdą co napisałeś w przykładzie
Tak powinno być
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Twierdzenie dowów
nawet jak jest y to i tak nie wychodzi
[ Dodano: 30 Wrzesień 2006, 12:29 ]
lewa strona : 7,6,5,2 ;prawa 6,5,2,1
[ Dodano: 30 Wrzesień 2006, 12:33 ]
nawet w zapisie widać , że lewa strona zawiera fragmenty zbioru Z bo mamy X' przekrój z Z, prawa nie zawiera tego bo mamy część wspólną Z i Z'
[ Dodano: 30 Wrzesień 2006, 12:29 ]
lewa strona : 7,6,5,2 ;prawa 6,5,2,1
[ Dodano: 30 Wrzesień 2006, 12:33 ]
nawet w zapisie widać , że lewa strona zawiera fragmenty zbioru Z bo mamy X' przekrój z Z, prawa nie zawiera tego bo mamy część wspólną Z i Z'