Czy liczby ponizej zapisane mogą byc (ewnetualnie po zamianie ich miejscami) kolejnymi wyrazami pewnego ciagu arytmetycznego lub geometrycznego:
\(\displaystyle{ x, [x], \{x \}}\)
[ Dodano: 29 Wrzesień 2006, 02:00 ]
ps. Uwaga: czy jeśli w tresci zadania opuscimy słowo "kolejnymi", to wynik bedzie inny...?!
liczba, cecha, mantysa
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11475
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3157 razy
- Pomógł: 748 razy
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
liczba, cecha, mantysa
Pytanie podobnej treści było na konkursie szkolnym w liceum do którego chodziłem
Jeżeli miałby to być ciąg arytmetyczny, a wyrazy w tej kolejności, to odpowiedź jest pozytywna: \(\displaystyle{ 1 \frac{1}{2} { , 1 , \frac{1}{2}}\). Dojście do tego nie jest trudne, ale jeśli ktoś będzie chciał rozwiązanie to mogę podać
PS: Skąd masz to zadanie?
Jeżeli miałby to być ciąg arytmetyczny, a wyrazy w tej kolejności, to odpowiedź jest pozytywna: \(\displaystyle{ 1 \frac{1}{2} { , 1 , \frac{1}{2}}\). Dojście do tego nie jest trudne, ale jeśli ktoś będzie chciał rozwiązanie to mogę podać
PS: Skąd masz to zadanie?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11475
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3157 razy
- Pomógł: 748 razy
liczba, cecha, mantysa
Tristan napisał:
? hm po prostu wymyslilem... a jak bedzie z ciagiem geometrycznym ?PS: Skąd masz to zadanie
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
liczba, cecha, mantysa
Dla ciągu arytmetycznego jest jeszcze rozwiązanie x=0 Zresztą jest to również poprawne dla ciągu geometrycznego Niestety z tego co mi wyszło licząc na szybko, nie istnieje inne rozwiązanie jeśli chodzi o ciąg geometryczny (ale rozpatrywałem tylko przypadek \(\displaystyle{ \{x\}}\)
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
liczba, cecha, mantysa
Ciąg geometryczny powstaje dla liczby złotego podziału: \(\displaystyle{ x \ = \ \frac{1+\sqrt{5}}{2}}\) Masz wówczas \(\displaystyle{ [x] \ =\ 1}\) oraz \(\displaystyle{ \{x\}\ = \ \frac{\sqrt{5}-1}{2} \ = \ \frac{2}{\sqrt{5}+1}}\)
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
liczba, cecha, mantysa
Heh. Faktycznie, Sir George ma rację. Głupio trochę bo banalny błąd zrobiłem (ale było późno, więc czuję się usprawiedliwiony )