Wyróżnik a kwadrat liczby...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Danio126p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 8 wrz 2008, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

Wyróżnik a kwadrat liczby...

Post autor: Danio126p »

Czy wyróżnik trójmianu kwadratowego \(\displaystyle{ y = ax^{2} + bx + c}\) może być równy 23, jeśli a,b,c są całkowite??
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wyróżnik a kwadrat liczby...

Post autor: smigol »

hint: załóżmy, że może tyle wynosić, wtedy byłoby: \(\displaystyle{ b^2-4ac=23 \Leftrightarrow b^2=4(ac+5)+3}\)
jakaś sprzeczność?
ODPOWIEDZ