Witam mam maly klopot z rownanie modularnym przyklad rozwiazania takiego rownania nie do końca dla mnie jasny . Chodzi o to ze nie wiem kilka rzeczy, które tam sie biorą,skąd z -15 wzięła się pozniej ta 8 jak by mogl ktos mi to objasnic krok po kroku i jeszcze jedna sprawa co sie dzieje z takim rownaniem i jak będzie przekształcane gdy zamiast 7 bedzie -7, czy może w ogóle być taka sytuacja czy można to wtedy wyliczyć i ewentualnie jak ??
\(\displaystyle{ (-15)x\equiv7(\mod23)}\)
\(\displaystyle{ (-15)\mod23=(7\mod23)(\mod23)}\)
\(\displaystyle{ -15\mod23=-15}\)
\(\displaystyle{ -15\mod23=-15-23\lfloor \frac{-15}{23} \rfloor=-15+23\lceil \frac{15}{23}\rceil=23-15=8}\)
\(\displaystyle{ 8x=7\mod23}\)
pozdrawiam i z góry dzięki,zależy mi bardzo na czasie więc osoby które wiedzą o co chodzi bardzo proszę o wypowiedź potrzebuje tego do programu który napisałem i bym zapomniał gorące pozdrawiania dla moda
P.S Latex is....
________________
Pozdro.
miki999-- 11 mar 2010, o 21:22 --a może krajan z Bydgoszczy mi pomoże czyt. miki999 ???
równania modularne
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
równania modularne
Grunt to sobie skomplikować, nie?
Wystarczy przecież skorzystać z definicji elementu przeciwnego modulo, a definicja jest prosta:
\(\displaystyle{ (-a \mod n)=n-a}\)
a potem skorzystać z własności działań modulo:
\(\displaystyle{ a\equiv c\mod n\ \wedge\ b\equiv d\mod n\ \Rightarrow \ ab\equiv cd\mod n}\)
Btw Twoje równanie wcale nie jest rozwiązane, ono jest tylko inaczej zapisane.
Pozdrawiam.
Wystarczy przecież skorzystać z definicji elementu przeciwnego modulo, a definicja jest prosta:
\(\displaystyle{ (-a \mod n)=n-a}\)
a potem skorzystać z własności działań modulo:
\(\displaystyle{ a\equiv c\mod n\ \wedge\ b\equiv d\mod n\ \Rightarrow \ ab\equiv cd\mod n}\)
Btw Twoje równanie wcale nie jest rozwiązane, ono jest tylko inaczej zapisane.
Pozdrawiam.
równania modularne
Witam,wiem że nie jest rozw...program do rozwiązywania przy dodatnich liczbach zrobiłem na zasadzie tabelki tylko własnie chodziło o rozwiązanie przy ujemnych liczbach. Chyba już dalej to ogarnę wielkie dzięki za pomoc !!!!!!!!!