suma liczb niewymiernych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kaniaabc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 mar 2010, o 13:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

suma liczb niewymiernych

Post autor: kaniaabc »

czy suma liczb niewymiernych moze byc liczba całkowitą?
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

suma liczb niewymiernych

Post autor: Kamil_B »

Tak, może być liczbą całkowitą
kaniaabc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 mar 2010, o 13:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

suma liczb niewymiernych

Post autor: kaniaabc »

ale dlaaaczego?-- 11 mar 2010, o 15:12 --ja wiem ze \(\displaystyle{ \frac{2}{3}+ \frac{1}{3}=1}\)
ale czy to wszystko wyjaśnia?
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

suma liczb niewymiernych

Post autor: Kamil_B »

ja wiem ze \(\displaystyle{ \frac{2}{3}+ \frac{1}{3}=1}\)
ale czy to wszystko wyjaśnia?
To niczego nie wyjaśnia, bo zarówno \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) jak i \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) sa wymierne
Wskazówka:
Ukryta treść:    
kaniaabc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 mar 2010, o 13:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

suma liczb niewymiernych

Post autor: kaniaabc »

no tak:|
zrozumiałam
ehhh im bliżej matury tym czuje się głupsza:|
ODPOWIEDZ