Mam takie zadanie :
wyznacz wszystkie całkowite dodatnie rozwiązanie równania
\(\displaystyle{ y^x=x^{50}}\)
Poprawiłem zapis. Lorek
równanie diofantyczne(2)
równanie diofantyczne(2)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2007, o 22:09 przez Pati:), łącznie zmieniany 3 razy.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
równanie diofantyczne(2)
Zlogarytmujmy stronami logarytmem o podstawie x, a otrzymamy:
\(\displaystyle{ \log_{x} y^x=\log_{x} x^{50}}\)
\(\displaystyle{ x \log_{y}x =1 50=2 25 =5 10}\)
Teraz już tylko podstawiasz i otrzymujesz rozwiązania: \(\displaystyle{ (50,50), (2, 2^{25}), (25, 25^2), (5,5^{10}), (10, 10^5)}\)
\(\displaystyle{ \log_{x} y^x=\log_{x} x^{50}}\)
\(\displaystyle{ x \log_{y}x =1 50=2 25 =5 10}\)
Teraz już tylko podstawiasz i otrzymujesz rozwiązania: \(\displaystyle{ (50,50), (2, 2^{25}), (25, 25^2), (5,5^{10}), (10, 10^5)}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
równanie diofantyczne(2)
Tristan napisał:
ok, ale co jesli\(\displaystyle{ log_y x}\) bedzie ułamkiem...?!\(\displaystyle{ x \log_{y}x =1 50=2 25 =5 10}\)
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
równanie diofantyczne(2)
Istnieje jeszcze jedno rozwiązanie. Przy rozważaniu tego logarytmu należy założyć, że \(\displaystyle{ x \neq 1}\), więc ten pzypadek należy rozważyć osobno i otrzymamy szóste rozwiązanie, tj. (1,1).
Mol_ksiazkowy - Można pobawić się w różne rozważania, np. gdy x>50 i wtedy rozpatrzyć przypadki gdy x>y i y>x. Może coś z tego wyjdzie...
Mol_ksiazkowy - Można pobawić się w różne rozważania, np. gdy x>50 i wtedy rozpatrzyć przypadki gdy x>y i y>x. Może coś z tego wyjdzie...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy