Równanie diofantyczne II stopnia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Pati:)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 wrz 2006, o 16:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lllllllll

Równanie diofantyczne II stopnia

Post autor: Pati:) »

Mam do rozwiązania taki przykład:

x�=y�+2y+12

jak go rozwiązać?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie diofantyczne II stopnia

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ x^2=y^2+2y+1+11\\x^2=(y+1)^2+11\\x^2-(y+1)^2=11}\)
Dalej powinnaś sobie poradzić
ODPOWIEDZ