rozszerz ułamki algebraiczne aby w mianowniku nie było niewymierności Podaj odpowiednia zastrzeżenia
a.\(\displaystyle{ \frac{5a}{ \sqrt{5} }}\)
b. \(\displaystyle{ \frac{3}{x \sqrt{3} }}\)
c. \(\displaystyle{ \frac{t}{x +\sqrt{2}}}\)
d. \(\displaystyle{ \frac{z}{z \sqrt{5} - y \sqrt{3} }}\)
rozszerz ułamki algebraiczne..
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
rozszerz ułamki algebraiczne..
Po prostu usuwasz niewymierność, czyli rozszerzasz o to, co jest w mianowniku.
Na przykład:
\(\displaystyle{ \frac{5a}{ \sqrt{5} }= \frac{5a}{ \sqrt{5} }\cdot \frac{ \sqrt{5} }{ \sqrt{5} }= \frac{5a \sqrt{5} }{5} =a \sqrt{5}}\)
Na przykład:
\(\displaystyle{ \frac{5a}{ \sqrt{5} }= \frac{5a}{ \sqrt{5} }\cdot \frac{ \sqrt{5} }{ \sqrt{5} }= \frac{5a \sqrt{5} }{5} =a \sqrt{5}}\)