1. (3a - b) +7 - mam różnica 3a i b ale nie wiem jak zapisać tą 7..
2.\(\displaystyle{ \sqrt{a + b}}\)
i czy ktoś może mi wytłumaczyć jak zrobić to zadanie bo nie rozumiem..
Zapisz w postaci iloczynu lub potęgi
\(\displaystyle{ z^{2} - 8z + 16}\)
powinno być (z + 4) ale nie wiem jak do tego dojść
nazwij zapisane..
nazwij zapisane..
suma różnicy potrojonej liczby a i b oraz 7
-- 6 mar 2010, o 10:41 --
pierwiastek sumy liczb ai b-- 6 mar 2010, o 10:44 --(z - 4) do kwadratu - wzór skr. mnoż
-- 6 mar 2010, o 10:41 --
pierwiastek sumy liczb ai b-- 6 mar 2010, o 10:44 --(z - 4) do kwadratu - wzór skr. mnoż
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 10:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
nazwij zapisane..
Jak byś chciał to możesz to zrobić w spsoób taki:
- liczysz delte(wychodzi 0 ) czyli (-8)*(-8)-4*16
- liczysz pierwiatek podwójny 8/2=4
- zamieniasz na postac iloczynową
Ale przecież widać to ze wzoru skróconego mnożenia:
(a-b)(a-b)=a*a-2ab+b*b
- liczysz delte(wychodzi 0 ) czyli (-8)*(-8)-4*16
- liczysz pierwiatek podwójny 8/2=4
- zamieniasz na postac iloczynową
Ale przecież widać to ze wzoru skróconego mnożenia:
(a-b)(a-b)=a*a-2ab+b*b