Zapisz symbolicznie wyrażenia
1.iloraz liczby x i \(\displaystyle{ \frac{y}{3}}\)
2. połowa kwadratu różnicy liczby a i liczby b
3. iloczyn sumy liczb x i y i liczby 3
z góry wielkie dzięki )
iloczyn sumy liczb..
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
iloczyn sumy liczb..
Wskazówka:
1. Chyba wiesz co to jest iloraz.
2. Zapisz kolejno działania (różnica - kwadrat - połowa)
3. Zapisz kolejno działania (suma - iloczyn)
Najlepiej napisz swoje rozwiązania.
1. Chyba wiesz co to jest iloraz.
2. Zapisz kolejno działania (różnica - kwadrat - połowa)
3. Zapisz kolejno działania (suma - iloczyn)
Najlepiej napisz swoje rozwiązania.
iloczyn sumy liczb..
no to tak :
1.\(\displaystyle{ (x + y) : 3}\)?
2.\(\displaystyle{ (a - b)^{2}*\frac{1}{2}}\)
3. nie wiem..
1.\(\displaystyle{ (x + y) : 3}\)?
2.\(\displaystyle{ (a - b)^{2}*\frac{1}{2}}\)
3. nie wiem..
Ostatnio zmieniony 6 mar 2010, o 10:22 przez Zordon, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
iloczyn sumy liczb..
1) te liczby to:
- pierwsza: \(\displaystyle{ x}\)
- druga: \(\displaystyle{ \frac{y}{3}}\)
Iloraz tych licz, to:
\(\displaystyle{ \frac{pierwsza}{druga}= \frac{x}{ \frac{y}{3} }= \frac{3x}{y} \ albo \ x: \frac{y}{3}}\)
2) Jest OK ale ładniej byłoby tak:
\(\displaystyle{ \frac{(a-b)^{2}}{2}}\)
3) Ten iloczynem ma dwa czynniki: pierwszy to suma liczb x i y, czyli (x+y) a drugi to liczba 3, czyli całe działanie to (x+y)3 albo ładniej:
\(\displaystyle{ 3(x+y)}\)
- pierwsza: \(\displaystyle{ x}\)
- druga: \(\displaystyle{ \frac{y}{3}}\)
Iloraz tych licz, to:
\(\displaystyle{ \frac{pierwsza}{druga}= \frac{x}{ \frac{y}{3} }= \frac{3x}{y} \ albo \ x: \frac{y}{3}}\)
2) Jest OK ale ładniej byłoby tak:
\(\displaystyle{ \frac{(a-b)^{2}}{2}}\)
3) Ten iloczynem ma dwa czynniki: pierwszy to suma liczb x i y, czyli (x+y) a drugi to liczba 3, czyli całe działanie to (x+y)3 albo ładniej:
\(\displaystyle{ 3(x+y)}\)