Kwadrat liczby, sześciocyfrowy

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Kwadrat liczby, sześciocyfrowy

Post autor: patry93 »

Witam.

Czy liczba postaci \(\displaystyle{ \overline{XYXYXY}}\) może być kwadratem liczby całkowitej?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Kwadrat liczby, sześciocyfrowy

Post autor: smigol »

rozumiem, że to system dziesiętny (nie wiem, czy taki zapis się stosuje do innych systemów?).
\(\displaystyle{ 1 \cdot Y+10X+10^2Y+10^3X+10^4Y+10^5X=10X(1+10^2+10^4)+Y(1+10^2+10^4)=(10X+y)(10101)=3 \cdot 7 \cdot 13 \cdot 37 \cdot (10X+Y)}\)
ODPOWIEDZ