wyznaczyc ze liczba jest podzielna przez inna.
wyznaczyc ze liczba jest podzielna przez inna.
wykaż że liczba \(\displaystyle{ 5^{12}}\)-1 jest podzielna przez 31
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
wyznaczyc ze liczba jest podzielna przez inna.
\(\displaystyle{ 5^{12}-1=(5^{6}+1)(5^{6}-1)=(5^{6}+1)(5^{3}+1)(5^{3}-1)=(5^{6}+1)(5^{3}+1)[(5-1)(5^{2}+5+1)]=(5^{6}+1)(5^{3}+1)(5-1)\cdot31}\)
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy