dlaczego a do potęgi o jest 1

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
tuczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 12:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: internetu

dlaczego a do potęgi o jest 1

Post autor: tuczek »

pomocy
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

dlaczego a do potęgi o jest 1

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ a^{n+0}=a^n a^0 = a^n}\)
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

dlaczego a do potęgi o jest 1

Post autor: Uzo »

Jeżeli a≠0. Bo każda liczba rzyczywista różna od zera podniesiona do potęgi 0 daje 1.
Awatar użytkownika
Spykaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 23 sie 2006, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

dlaczego a do potęgi o jest 1

Post autor: Spykaj »

\(\displaystyle{ \frac{a^{n}}{a^{n}} = a ^ {n-n} = a ^ {0}}\)

z innej beczki:

\(\displaystyle{ \frac{a^{n}}{a^{n}} = 1}\) (to samo dzielimy )

czyli \(\displaystyle{ a ^ {0} = 1}\)
tuczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 12:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: internetu

dlaczego a do potęgi o jest 1

Post autor: tuczek »

thx dostałem disz 6

[ Dodano: 21 Wrzesień 2006, 15:54 ]
z matmy
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

dlaczego a do potęgi o jest 1

Post autor: Emiel Regis »

Trudno się nie zgodzić z tym co piszecie Spykaj oraz mol_ksiazkowy, tylko mam jedno zastrzeżenie, moim zdaniem najpierw ktoś zdefiniował samo potęgowanie, a dopiero pozniej na podstawie definicji 'odkrywano' pewne własnosci.
Choć tutaj oczywiscie jak widać jest to dość intuicyjne.
ODPOWIEDZ