Wykaż, że jeśli k i n ...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Semtex4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Września
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 17 razy

Wykaż, że jeśli k i n ...

Post autor: Semtex4 »

Wykaż, że jeśli k i n są liczbami naturalnymi oraz \(\displaystyle{ 1 \le k \le n , to k(n-k+1) \ge n}\).
ar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Pomógł: 71 razy

Wykaż, że jeśli k i n ...

Post autor: ar1 »

to wyrażenie jest równoważne (n-k)(k-1)\(\displaystyle{ \ge}\)0
Semtex4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Września
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 17 razy

Wykaż, że jeśli k i n ...

Post autor: Semtex4 »

Możesz to wyjaśnić.
ar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Pomógł: 71 razy

Wykaż, że jeśli k i n ...

Post autor: ar1 »

zwykłe przekształcenie
przerzucasz wszystko na lewą stronę , wymnażasz
a póżniej starasz się wyciągnąć coś przed nawias
matemix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 10 cze 2008, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Wykaż, że jeśli k i n ...

Post autor: matemix »

\(\displaystyle{ k \cdot (n-k+1) \geqslant n}\)

\(\displaystyle{ n-k+1 \geqslant \frac {n}{k}}\)

\(\displaystyle{ -k+1 \geqslant \frac {n}{k} - n}\)

\(\displaystyle{ n-\frac {n}{k} \geqslant k-1}\)

\(\displaystyle{ \frac {n \cdot k}{k} -\frac {n}{k} \geqslant k-1}\)

\(\displaystyle{ \frac {(k-1) \cdot n}{k} \geqslant k-1}\)

\(\displaystyle{ (k-1) \cdot n \geqslant (k-1) \cdot k}\)

\(\displaystyle{ n \geqslant k}\)
ODPOWIEDZ