Iloczyn cyfr liczby czterocyfrowej

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
skinnybitch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 5 paź 2009, o 21:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Iloczyn cyfr liczby czterocyfrowej

Post autor: skinnybitch »

Udowodnij, że iloczyn cyfr dowolnej liczby czterocyfrowej jest mniejszy od tej liczby.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Iloczyn cyfr liczby czterocyfrowej

Post autor: bartek118 »

Gdy jedna z liczb jest zerem, to nie ma czego dowodzić. Załóżmy więc, że \(\displaystyle{ 9 \ge a,b,c,d \ge 1}\).
Mamy udowodnić, że
\(\displaystyle{ 1000a+100b+10c+d>abcd}\)
Dzielimy obie strony przez \(\displaystyle{ abcd}\).
\(\displaystyle{ \frac{1000}{bcd} + \frac{100}{acd} + \frac{10}{abd} + \frac{1}{abc} > 1}\)
Liczba \(\displaystyle{ \frac{1000}{bcd} >1}\), bo największą wartością\(\displaystyle{ bcd}\) jest \(\displaystyle{ 729}\).
Mamy zatem po lewej stronie sumę liczb dodatnich, z czego jeden z czynników jest większy od 1, a zatem suma też jest większa od 1.
Awatar użytkownika
skinnybitch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 5 paź 2009, o 21:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Iloczyn cyfr liczby czterocyfrowej

Post autor: skinnybitch »

wielkie dzięki!
Dandi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 mar 2010, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut

Iloczyn cyfr liczby czterocyfrowej

Post autor: Dandi »

skinnybitch pisze:Udowodnij, że iloczyn[/i][/i] cyfr dowolnej liczby czterocyfrowej jest mniejszy od tej liczby.
bartek118 pisze: Mamy zatem po lewej stronie sumę liczb dodatnich, z czego jeden z czynników jest większy od 1, a zatem suma też jest większa od 1.
to zadanie jest dobrze jeśli w treści pisze że mamy obliczyć ILOCZYN a nie SUMĘ ??
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Iloczyn cyfr liczby czterocyfrowej

Post autor: bartek118 »

Jest dobrze, bo mam na myśli tę sumę: \(\displaystyle{ \frac{1000}{bcd} + \frac{100}{acd} + \frac{10}{abd} + \frac{1}{abc}}\)
ODPOWIEDZ