Znajdz liczby naturalne t.ze:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Znajdz liczby naturalne t.ze:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2}+ \frac{1}{y^2}+\frac{1}{z^2}+\frac{1}{t^2}=1}\)
- qsiarz
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 15 kwie 2006, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 18 razy
Znajdz liczby naturalne t.ze:
diofantyczne
przyjmujesz ze \(\displaystyle{ x^{2}=a, y^{2}=b, x^{2}=c, t^{2}=d}\)
i rozwiazujesz rownanie, przymujac ze
\(\displaystyle{ a q b q c q d}\), przyjmujac ze wszystkie sa rowne dostajesz ile max moze wynosic x i podstawiasz wszystkie przypadki ktore sa kwadratami liczb naturalnych (w tym wypadku 1 i 4), pozniej masz 2 przypadki po 3 niewiadome.
takim lopatologicznym sposobem to robisz.
przyjmujesz ze \(\displaystyle{ x^{2}=a, y^{2}=b, x^{2}=c, t^{2}=d}\)
i rozwiazujesz rownanie, przymujac ze
\(\displaystyle{ a q b q c q d}\), przyjmujac ze wszystkie sa rowne dostajesz ile max moze wynosic x i podstawiasz wszystkie przypadki ktore sa kwadratami liczb naturalnych (w tym wypadku 1 i 4), pozniej masz 2 przypadki po 3 niewiadome.
takim lopatologicznym sposobem to robisz.