algebraf
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
algebraf
To tu się muszę przyznać do rozwiązywania łopatologicznego.
Zaczęłam od określenia przedziału, w jakim musiał się znajdować pierwiastek z szukanej liczby (kwadrat jakich liczb jest sześciocyfrowy).
Następnie zajęłam się określaniem poszczególnych cyfr pierwiastka szukanej liczby. Nazwyjmy go "def".
Niech d^2=gh, e^ij, f^2=kl.
Wtedy l musi się równać g lub g+1, a dla d=7 nawet g+2 (w zależności od wielkości liczby e).
Teraz pozostało już prześledzić kwadraty cyfr i wybór zawęża się znacząco do kilku czy kilkunastu liczb.
I w tym momencie zaczęła się główna łopatologia czyli sprawdzanie; a więc podnoszenie wytypowanych liczb trzycyfrowych do kwadratu.
Zaczęłam od określenia przedziału, w jakim musiał się znajdować pierwiastek z szukanej liczby (kwadrat jakich liczb jest sześciocyfrowy).
Następnie zajęłam się określaniem poszczególnych cyfr pierwiastka szukanej liczby. Nazwyjmy go "def".
Niech d^2=gh, e^ij, f^2=kl.
Wtedy l musi się równać g lub g+1, a dla d=7 nawet g+2 (w zależności od wielkości liczby e).
Teraz pozostało już prześledzić kwadraty cyfr i wybór zawęża się znacząco do kilku czy kilkunastu liczb.
I w tym momencie zaczęła się główna łopatologia czyli sprawdzanie; a więc podnoszenie wytypowanych liczb trzycyfrowych do kwadratu.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2006, o 09:30 przez Comma, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
algebraf
heh... Jest to -ogólnie poprawne choc nie do konca zgrabne podejscie....i nie wiemy czy czego nie przeoczylismy...tj-byc moze innego rozwiazania?!
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
algebraf
Ogólnie efektywne, ale niestety wcale nie zgrabne ^^
Wprawdzie wykonując kolejne kroki skrupulatnie nie pomijamy żadnego rozwiązania, ale takiego sposobu rozwiązywania nie można nigdzie oficjalnie przedstawić.
Niemniej nie mam jednak innego pomysłu.
Masz może jakieś propozycje?
Wprawdzie wykonując kolejne kroki skrupulatnie nie pomijamy żadnego rozwiązania, ale takiego sposobu rozwiązywania nie można nigdzie oficjalnie przedstawić.
Niemniej nie mam jednak innego pomysłu.
Masz może jakieś propozycje?