obliczenie niewiadomych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

obliczenie niewiadomych

Post autor: marek12 »

Niech \(\displaystyle{ a , b , c, d, m , n}\) będą naturalne różne od 0, takie że

\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2+d^2=1989}\)

\(\displaystyle{ a+b+c+d=m^2}\)

\(\displaystyle{ n^2=max (a,b,c,d)}\)
Oblicz m i n.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

obliczenie niewiadomych

Post autor: silvaran »

A czy \(\displaystyle{ a \neq b \neq c \neq d}\) ?
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

obliczenie niewiadomych

Post autor: marek12 »

to nie było napisane w zadaniu, a czy cos to zmienia?
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

obliczenie niewiadomych

Post autor: silvaran »

Zmienia tyle, że może być więcej rozwiązań jeśli nie ma tego założenia
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

obliczenie niewiadomych

Post autor: marek12 »

no skoro nie ma napisane to nie ma takich założeń
ODPOWIEDZ