Oblicz wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ \frac {y^3 + y^2z - yx^2 -x^2z} {y^3 + y^2x - yz^2 - z^2x}}\)
wiedząc, że liczby x,y i z są dodatnie i tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny.
Prosze o pomoc bo gdzieś robie głupi błąd i mi sie skrócić nie chce:( ODP -1
Oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 31 paź 2007, o 19:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
Oblicz wartość wyrażenia
Odświeżam,
podstawiam: y=x+r i z=x+2r, ale wciąż coś nie tak, nic się nie skraca
podstawiam: y=x+r i z=x+2r, ale wciąż coś nie tak, nic się nie skraca
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 31 paź 2007, o 19:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
Oblicz wartość wyrażenia
Podstawianie na samym początku okazało się złym pomysłem, lepiej najpierw przekształcić równanie, dzieki za pomoc