Wykaż, że dla dowolnych a, b \(\displaystyle{ \in R_{+}}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} + \frac{b}{a} \ge 2}\)
Nierówność dla dowolnych a, b...
- Hondo
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 14 razy
Nierówność dla dowolnych a, b...
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, o 12:09 przez Zordon, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Nierówność dla dowolnych a, b...
Mnożymy obustronnie przez \(\displaystyle{ ab}\), po przeniesieniu na jedną stronę dostajemy:
\(\displaystyle{ a^2-2ab+b^2 \ge 0}\), co oczywiście jest prawdą, bo \(\displaystyle{ a^2-2ab+b^2=(a-b)^2}\). Ponieważ otrzymana nierówność jest równoważna tej z zadania, to dowód został zakończony.
\(\displaystyle{ a^2-2ab+b^2 \ge 0}\), co oczywiście jest prawdą, bo \(\displaystyle{ a^2-2ab+b^2=(a-b)^2}\). Ponieważ otrzymana nierówność jest równoważna tej z zadania, to dowód został zakończony.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 4 razy
Nierówność dla dowolnych a, b...
Te niewiadome z założenia należą do rzeczywistych dodatnich, więc znak nam się nie zmienia.