Wykaż, że jeśli a i b są liczbami nieujemnymi ,to...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
Hondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 14 razy

Wykaż, że jeśli a i b są liczbami nieujemnymi ,to...

Post autor: Hondo »

Wykaż, że jeśli a i b są liczbami nieujemnymi ,to...

\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} \ge \sqrt{ab}}\)
wagus1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zmc
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Wykaż, że jeśli a i b są liczbami nieujemnymi ,to...

Post autor: wagus1 »

Wskazówka: podnieś do kwadratu i pomnóż przez dwa.
Awatar użytkownika
Hondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 14 razy

Wykaż, że jeśli a i b są liczbami nieujemnymi ,to...

Post autor: Hondo »

\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} \ge \sqrt{ab}}\) \(\displaystyle{ /:()^{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{a^{2}+2ab+b ^{2} }{4} \ge ab /*(4)}\)

\(\displaystyle{ a^{2}+2ab+b ^{2} \ge 4ab}\)

\(\displaystyle{ a^{2}+b ^{2} \ge 2ab}\)

Taki zapis wystarczy?
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xXx
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 40 razy

Wykaż, że jeśli a i b są liczbami nieujemnymi ,to...

Post autor: qba1337 »

\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}-2ab \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^{2} \ge 0}\)

co jest zawsze prawdą
Awatar użytkownika
Hondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 14 razy

Wykaż, że jeśli a i b są liczbami nieujemnymi ,to...

Post autor: Hondo »

dzięki
ODPOWIEDZ