jak rozłożyć 20! na czynniki pierwsze
jak rozłożyć 20! na czynniki pierwsze
Hej mam prośbę. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak rozłożyć 20! na czynniki pierwsze? Czy jest na to jakis szybki sposób?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
jak rozłożyć 20! na czynniki pierwsze
Jest. Zauważ, że \(\displaystyle{ 20!}\) to iloczyn pierwszych dwudziestu liczb naturalnych. Tak więc jego rozkład na czynniki pierwsze będzie iloczynem rozkładów tych liczb.
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
jak rozłożyć 20! na czynniki pierwsze
Przy sprawdzaniu ile licz pierwszych będziesz mieć w rozkładzie możesz skorzystać z gotowca:
Liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) wchodzi do rozkładu liczby \(\displaystyle{ n!}\) na czynniki pierwsze z wykładnikiem równym \(\displaystyle{ \alpha}\), gdzie
\(\displaystyle{ \alpha=[\frac{n}{p}]+[\frac{n}{p^2}]+[\frac{n}{p^3}]+...}\)
Chociaż nie wiem czy na dłuższą metę się to opłaca, \(\displaystyle{ 20!}\) można szybko rozpisać ręcznie, ale zrobisz jak chcesz.
Liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) wchodzi do rozkładu liczby \(\displaystyle{ n!}\) na czynniki pierwsze z wykładnikiem równym \(\displaystyle{ \alpha}\), gdzie
\(\displaystyle{ \alpha=[\frac{n}{p}]+[\frac{n}{p^2}]+[\frac{n}{p^3}]+...}\)
Chociaż nie wiem czy na dłuższą metę się to opłaca, \(\displaystyle{ 20!}\) można szybko rozpisać ręcznie, ale zrobisz jak chcesz.