kongruencja e pierścieniu

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
amaruk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 lut 2010, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mielec

kongruencja e pierścieniu

Post autor: amaruk »

czesc mam problem z pewnym zadaniem a mianowicie oto jego treść "znajdz rozwiązanie kongruencji \(\displaystyle{ 12x \equiv 3 (\mod 15)}\) w pierścieniu liczb całkowitych"

nie wiem czy dobrze to rozwiązuje bo wychodzi mi ze \(\displaystyle{ x= \frac{(5p + 3)}{2}}\)

początkowo wychodziłem z równania 12x=15k+3 jako ze k powinno być nieparzyste to wpisałem k=2p+1 i stąd otrzymałem ale nie wiem czy dobrze to zrobiłem jesli ktoś może pomóc i wytłumaczyć mi to
Ostatnio zmieniony 6 lut 2010, o 23:04 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
marc84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 28 sty 2010, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Pomógł: 4 razy

kongruencja e pierścieniu

Post autor: marc84 »

\(\displaystyle{ 12x=3(mod15)}\)
\(\displaystyle{ 12x=15k+3}\)
\(\displaystyle{ 4x=5k+1}\)
\(\displaystyle{ 4x=1(mod 5)}\)
\(\displaystyle{ x=4}\)
ODPOWIEDZ