Rozkłady
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 15 sie 2006, o 12:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno Odrzańskie
- Pomógł: 25 razy
Rozkłady
Wystarczy zauważyć, że jeżeli oznaczymy sobie naszą liczbę przez: \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) gdzie p i q są
względnie pierwsze, to wówczas dla każdej liczby naturalnej k mamy:
\(\displaystyle{ \frac{p}{q}=(\frac{4k^2pq+1}{4kq})^2-(\frac{4k^2pq-1}{4kq})^2}\) Sprawdzenie że liczniki i mianowniki
są względnie pierwsze jest natychmiastowe.
względnie pierwsze, to wówczas dla każdej liczby naturalnej k mamy:
\(\displaystyle{ \frac{p}{q}=(\frac{4k^2pq+1}{4kq})^2-(\frac{4k^2pq-1}{4kq})^2}\) Sprawdzenie że liczniki i mianowniki
są względnie pierwsze jest natychmiastowe.