liczby pierwsze

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
rotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 24 lis 2009, o 00:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

liczby pierwsze

Post autor: rotka »

Pokaż, że jeśli p i q sa liczbami pierwszymi, to \(\displaystyle{ \varphi(pq)=(p-1)(q-1)}\)
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

liczby pierwsze

Post autor: pawelsuz »

\(\displaystyle{ \varphi(pq)=\varphi(p) \cdot \varphi(q)=...}\)
rotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 24 lis 2009, o 00:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

liczby pierwsze

Post autor: rotka »

pawelsuz pisze:\(\displaystyle{ \varphi(pq)=\varphi(p) \cdot \varphi(q)=...}\)
i co dalej??
\(\displaystyle{ \varphi(pq)=\varphi(p) \cdot \varphi(q)=(p-1)(q-1)}\)
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

liczby pierwsze

Post autor: pawelsuz »

\(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) są pierwsze, więc wszystkie liczby mniejsze od \(\displaystyle{ p}\) są z nią względnie pierwsze, analogicznie dla \(\displaystyle{ q}\). Więc \(\displaystyle{ \varphi(p)=p-1 \\ oraz \\ \varphi(q)=q-1}\)
ODPOWIEDZ