Wyrażenie, które nie jest liczbą całkowitą

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
patt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 7 gru 2009, o 01:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pl
Podziękował: 3 razy

Wyrażenie, które nie jest liczbą całkowitą

Post autor: patt »

Witam. Mam takie oto zadanie:

Pokazać, że suma: \(\displaystyle{ 1 + \frac{1}{2} + \frac{1}{3} + ... + \frac{1}{n}}\) nie jest nigdy liczbą całkowitą.

Bardzo proszę o jakąś wskazówkę.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Wyrażenie, które nie jest liczbą całkowitą

Post autor: klaustrofob »

post614578.htm#p614578
patt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 7 gru 2009, o 01:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pl
Podziękował: 3 razy

Wyrażenie, które nie jest liczbą całkowitą

Post autor: patt »

Dzięki, zawsze przeszukuję najpierw forum, ale widać tym razem niedokładnie :/
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ