Proszę o pomoc w zadaniu:
1. Rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ 13 \cdot _{17} x + _{17} 6=3}\)
Równanie modulo
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równanie modulo
\(\displaystyle{ \ \Rightarrow \ 13x\equiv_{17}-3\ \Rightarrow x\equiv_{17}-3\cdot 13^{-1}}\)
Teraz wystarczy tylko znaleźć element odwrotny do 13 modulo 17 - albo go "zgadniesz" albo wykorzystujesz (odwrotny) algorytm Euklidesa.
Pozdrawiam.
Teraz wystarczy tylko znaleźć element odwrotny do 13 modulo 17 - albo go "zgadniesz" albo wykorzystujesz (odwrotny) algorytm Euklidesa.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równanie modulo
Najpierw stosujesz algorytm Euklidesa dla 13 i 17 (algorytm ten służy do szukania NWD), a potem przedstawiasz znalezione NWD za pomocą kombinacji liniowej 13 i 17 (to jest odwrotny algorytm Euklidesa). U Ciebie to wygląda tak:
\(\displaystyle{ 17=13+4,\ 13=4\cdot 4+1\ \Rightarrow \ 1=13-4\cdot 4=13-4\cdot (17-13)=5\cdot 13-4\cdot 17}\)
więc z tej równości mamy, że elementem odwrotnym do 13 modulo 17 jest 5 (bo \(\displaystyle{ 1\equiv_{17}5\cdot 13-4\cdot 17\equiv_{17}5\cdot 13}\))
Wobec tego - wracając do oryginalnego zadania - masz
\(\displaystyle{ x\equiv_{17}-3\cdot 5\equiv_{17}-15\equiv_{17}2}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 17=13+4,\ 13=4\cdot 4+1\ \Rightarrow \ 1=13-4\cdot 4=13-4\cdot (17-13)=5\cdot 13-4\cdot 17}\)
więc z tej równości mamy, że elementem odwrotnym do 13 modulo 17 jest 5 (bo \(\displaystyle{ 1\equiv_{17}5\cdot 13-4\cdot 17\equiv_{17}5\cdot 13}\))
Wobec tego - wracając do oryginalnego zadania - masz
\(\displaystyle{ x\equiv_{17}-3\cdot 5\equiv_{17}-15\equiv_{17}2}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równanie modulo
Ano błąd, sorry.
\(\displaystyle{ 17=13+4,\ 13=3\cdot 4+1\ \Rightarrow \ 1=13-3\cdot 4=13-3\cdot (17-13)=4\cdot 13-3\cdot 17}\)
\(\displaystyle{ x\equiv_{17}-3\cdot 4\equiv_{17}-12\equiv_{17}5}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 17=13+4,\ 13=3\cdot 4+1\ \Rightarrow \ 1=13-3\cdot 4=13-3\cdot (17-13)=4\cdot 13-3\cdot 17}\)
\(\displaystyle{ x\equiv_{17}-3\cdot 4\equiv_{17}-12\equiv_{17}5}\)
Pozdrawiam.