Suma cyfr silni

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

Suma cyfr silni

Post autor: Fibik »

Ma ktoś pomysł sumowania cyfr z silni dużych liczb - powiedzmy do 2 miliardów.
Silni z miliona lub miliarda nie policzymy raczej, zatem chodzi o metodę sumowania cyfr bez obliczania silni.

10! = 3628800 -> 18
11! = 39916800 -> 36
12! = 479001600 -> 27

n! jest podzielne przez 1, 2, ... n - czyli musi tu być jakaś reguła, która pozwoli określić sumę cyfr.
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

Suma cyfr silni

Post autor: Plant »

Fibik pisze:10! = 3628800 -> 18
10! = 3628800 -> 27
Awatar użytkownika
DS88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 17 lis 2005, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziądz

Suma cyfr silni

Post autor: DS88 »

Suma cyfr silni większej, bądź równej silni 6 zawsze jest podzielna przez 9
ODPOWIEDZ