Równanie w naturalnych.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Wendigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 15 sty 2010, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Równanie w naturalnych.

Post autor: Wendigo »

pokazać, że równanie nie ma rozwiązań w liczbach naturalnych\(\displaystyle{ x^4+y^4=z^4}\)

Rozwiązanie autora:
wzmacniamy tezę pokazując, że
\(\displaystyle{ x^4+y^4=z^2}\)
nie ma rozwiązań w liczbach naturalnych.

Ale zacinam się w tym momencie:
"jest oczywiste, że liczby x,y,z są względnie pierwsze, oprócz tego łatwo zrozumieć, że jedna z liczb x,y jest parzysta, a druga nieparzysta".

Dla mniej jest to nieoczywiste. Mógłby mi ktoś wyjaśnić?
Próbowałem w ten sposób:
Niech NWD(x,y,z)=d, d>1
wtedy
\(\displaystyle{ x=dx_1}\)
\(\displaystyle{ y=dy_1}\)
\(\displaystyle{ z=dz_1}\)
i wstawiając do równania:
\(\displaystyle{ d^2x_1^4+d^2y_1^4=z_1^2}\)
no i nie wiem co dalej. i Dlaczego jedna z liczb x,y jest parzysta zaś druga nieparzysta?
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

Równanie w naturalnych.

Post autor: kluczyk »

Jeśli x,y byłyby nieparzyste to lewa strona byłaby podzielna tylko przez 2, a więc i prawa tylko przez 2, co jest niemożliwe. Można wziąć oczywiście, ze wszystkie te liczby są parzyste,ale wtedy metodą nieskończonego schodzenia dojdziemy właśnie do tego, że uzyskamy liczby względnie pierwsze, z których x,y są innej parzystości.
Wendigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 15 sty 2010, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Równanie w naturalnych.

Post autor: Wendigo »

No tak. Początkowo też myślałem w tym kierunku ale zrezygnowałem, sam nie wiem czemu.

Tak czy inaczej dzięki
premgr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 sty 2010, o 14:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Grudziądz

Równanie w naturalnych.

Post autor: premgr »

Czy nie wystarczy po prostu powołać się na Twierdzenie Fermata?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Równanie w naturalnych.

Post autor: smigol »

A potrafisz udowodnić wielkie twierdzenie Fermata? Jak tak to droga wolna.
ODPOWIEDZ