znajdz sposób; 2przykłady

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
bartek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaaaa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 20 razy

znajdz sposób; 2przykłady

Post autor: bartek5 »

\(\displaystyle{ (10^{2}+1)(10 ^{4}+1)(10 ^{8}+1) ... ( 10^{64}+1 )*99=}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{2006*2008*2010*2012+16}=}\)
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

znajdz sposób; 2przykłady

Post autor: Althorion »

Zadanie 2.:
\(\displaystyle{ (a-6)(a-4)(a-2)a+16 = (a^2 - 6a + 4)^2}\)
bartek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaaaa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 20 razy

znajdz sposób; 2przykłady

Post autor: bartek5 »

jak wyprowadziłeś z \(\displaystyle{ (a-6)(a-4)(a-2)a+16}\) to \(\displaystyle{ (a^2 - 6a + 4)^2}\)?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

znajdz sposób; 2przykłady

Post autor: Althorion »

Wymnożyłem nawiasy i zredukowałem wyrazy podobne, dostając \(\displaystyle{ a^4 -12a^3 + 44a^2 -48a + 16}\), a tutaj już widać, że to wzór skróconego mnożenia.
ODPOWIEDZ