układ równań z kongruencja?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ortonormalna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 sty 2010, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

układ równań z kongruencja?

Post autor: ortonormalna »

Niestety nie wiem jak zrobić to zadanie...jakby mógł mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć byłabym niezmiernie wdzięczna
pozdrawiam:)

\(\displaystyle{ \begin{cases} xy=6300 \\ NWD(x,y)=15 \end{cases}}\)
czekoladowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 41 razy

układ równań z kongruencja?

Post autor: czekoladowy »

\(\displaystyle{ 6300=15^2\cdot2^2\cdot7}\)
Więc możliwe pary to :
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=15 \\ y=15\cdot 28 =420\end{cases} \vee \begin{cases} x=15\cdot4=60 \\ y=15\cdot7=105 \end{cases}}\)
ortonormalna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 sty 2010, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

układ równań z kongruencja?

Post autor: ortonormalna »

ok czyli po prostu rozpisujemy jako potęgi NWD , jakiejś innej liczby razy liczba pierwsza?
czekoladowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 41 razy

układ równań z kongruencja?

Post autor: czekoladowy »

W tym przypadku tak.
ODPOWIEDZ