Oto zadanie
Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczna (n^3 - n) jest podzielna przez 6
dzięki z gory
Problem z następnym zadaniem ... :p
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 19 lip 2006, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: G-wo
- Pomógł: 1 raz
Problem z następnym zadaniem ... :p
dzięki, juz sobie z nim poradziłem
mam jeszcze jedno zadanie z ktorym nie moge poradzic
Wykaz, ze kwadrat liczby naturalne niepodzielnej przez 3, przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
mam jeszcze jedno zadanie z ktorym nie moge poradzic
Wykaz, ze kwadrat liczby naturalne niepodzielnej przez 3, przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Problem z następnym zadaniem ... :p
Jeśli n jest niepodzielne pprzez 3 to możliwe są dwa przypadki:
1. \(\displaystyle{ n=3k+1}\)
2. \(\displaystyle{ n=3k+2}\)
k 1. \(\displaystyle{ k N}\)
Jeli ad1 to
2. 1. \(\displaystyle{ n^{2} =(3k+1)^{2}= 3(3k^{2}+2k)+1}\)
a w. ad2 to
\(\displaystyle{ n^{2} =(3k+2)^{2}= 3(3k^{2}+4k+1)+1}\)
1. \(\displaystyle{ n=3k+1}\)
2. \(\displaystyle{ n=3k+2}\)
k 1. \(\displaystyle{ k N}\)
Jeli ad1 to
2. 1. \(\displaystyle{ n^{2} =(3k+1)^{2}= 3(3k^{2}+2k)+1}\)
a w. ad2 to
\(\displaystyle{ n^{2} =(3k+2)^{2}= 3(3k^{2}+4k+1)+1}\)