rown. diofantyczne, wykaż ze rozwiazan jest nieskoncz wiele

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

rown. diofantyczne, wykaż ze rozwiazan jest nieskoncz wiele

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ 3x^{2} -7y^{2} +1=0}\)
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

rown. diofantyczne, wykaż ze rozwiazan jest nieskoncz wiele

Post autor: g »

\(\displaystyle{ x = { (2\sqrt{7} + 3\sqrt{3})^n - (2\sqrt{7} - 3\sqrt{3})^n \over 2 \sqrt{3} }, y = { (2\sqrt{7} + 3\sqrt{3})^n + (2\sqrt{7} - 3\sqrt{3})^n \over 2\sqrt{7} }, \forall n \mathbb{Z}_+}\).
Mbach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: braku inwencji
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 25 razy

rown. diofantyczne, wykaż ze rozwiazan jest nieskoncz wiele

Post autor: Mbach »

g, jak ty to rozwikłałeś?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

rown. diofantyczne, wykaż ze rozwiazan jest nieskoncz wiele

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ 3(55a+84b)^{2}-7(36a+55b)^{2}=3a^{2}-7b^{2}}\)
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

rown. diofantyczne, wykaż ze rozwiazan jest nieskoncz wiele

Post autor: g »

to jest pellopodobne, algorytmy na takie rzeczy sa powiszechnie znane. mozna tez w sumie tak jak ty, tylko ze mi sie nie chcialo nad wymyslaniem rekurencji siedziec.
Mbach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: braku inwencji
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 25 razy

rown. diofantyczne, wykaż ze rozwiazan jest nieskoncz wiele

Post autor: Mbach »

g, powszechnie znane dla studenta, nie dla licealisty. Raczył byś mnie jakimś linkiem, tytułem książki, lub czymkolwiek na ten temat ?
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

rown. diofantyczne, wykaż ze rozwiazan jest nieskoncz wiele

Post autor: g »

ja tam je znalem dobrze w liceum.
mathworld.
ODPOWIEDZ